U trendu

DPS za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve

PODGORICA – Vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) zalagaće se za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC), navodi se u predlogu novog političkog programa te stranke koji će biti usvojen na 8. Kongresu partije zakazanom za 30. novembar.

„Radićemo na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve, kao neodvojivog dela crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta. Naša je dodatna obaveza snaženje crnogorskog nacionalnog identiteta, koji je najviše na udaru onih koji svojim paternalističkim pristupima i negacijom crnogorskog nacionalnog i kulturnog identiteta suštinski negiraju potrebu postojanja Crne Gore“, navodi se u predlogu programa u delu identiteta, koji objavljuje „Pobjeda“.

U pitanju je značajna izmena političkog programa DPS-a kada je u pitanju odnos te stranke prema crkvenom pitanju, imajući u vidu da su na prošlom kongresu u svom političkom programu zapisali da se zalažu za jednu pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, prenosi RTCG.

Ideju o jednoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori poslednjih godinu dana je zastupao predsednik DPS-a Milo Đukanović, ali je ta inicijativa oštro kritikovana i odbačena od strane Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve.

U novom političkom programu DPS-a podseća se da je ta partija u „snaženju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, napravila neke važne korake i doprinela njegovom utemeljenju i definisanju“.

„Ipak, ostao je još jedan iskorak kojim ćemo ispraviti veliku nepravdu učinjenu Crnoj Gori na početku 20. veka“, navodi se u predlogu programa koji je upućen predsednicima svih opštinskih organizacija.

Navodi se da je ta stranka pobornik principa razdvojenosti države i verskih zajednica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.