U trendu

Dragan Čović očekuje da Borelj podstakne izbornu reformu

MOSTAR – Predsednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović izrazio je danas očekivanje da će zamenik predsednika Evropske komisije Žozep Borelj tokom boravka u BiH ove sedmice podstaći dogovor o izmenama Izbornog zakona i otklanjanju blokada državnih institucija.

„Gospodin Borelj dolazi izmedu ostalog, a sastanak će tako biti potenciran, da učestvuju predstavnici tri naroda kako bi se doneli vrlo jasni zaključi da moramo odmah rešiti to pitanje i otkloniti političke nesporazume koji ne smeju dalje otežavati funkcionisanje BiH“, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Mostaru, prenela je Hina.

Čović je to rekao odgovarajći na pitane o nastavku razgovora o izmenama Izbornog zakona.

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku politiku EU, koji je i zamenik predsednika Evropske komisije, u sklopu turneje po zemljama jugoistocne Evrope posetiće BiH, gde će u sredu sastati sa vodećim zvaničnicima i posetiti vojnu misiju EUFOR-a.

Kako je najavljeno iz Misije EU u Bosni i Hercegovini, Boreljova poseta će ponovo, kako se navodi, potvrditi opredeljenost i podrška EU regionu u pogledu ruskog rata protiv Ukrajine i njegovog uticaja na bezbednost Evrope u celini.

Hrvatska i bošnjacka strana mesecima vode bezuspešne razgovore o izbornoj reformi, a u postizanju dogovora su se ukljucili predstavnici americke i evropske administracije.

Opšti izbori u BiH trebalo bi da budu održani početkom oktobra.

Hrvatski zvaničnici i predstavnici Hrvata u BiH ističu da izborii neće biti zakoniti, ako izborna reforma ne bude usvojene, čije je pojedine reforme osporio Ustavnis ud BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.