U trendu

Države moraju da motivišu rađanje dece

BUDIMPEŠTA – Države moraju da motivišu građane da imaju decu i da im ta odluka ne utiče na životni standard, jer su deca najveće blago koje ostavljamo u budućnosti i osiguravaju nastavak postojanja naroda, ocenjeno je danas na Demografskom samitu, na kojem je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Domaćin mađarski premijer Viktor Orban, inače otac petoro dece, rekao je da su deca nastavak naših života.

Kaže da su ranije vlade smatrale da ne treba posebno pominjati porodicama da treba da rađaju decu.

Međutim, dodaje, došlo je do promene – pojave smanjenja broja stanovnika.

Istakao je da se radi o civilizacijskoj bolesti, koja je posebno izražena u Evropi.

„Mi Mađari smatramo da se radi o opštoj evropskoj pojavi, kojoj je potreban evropski pristup“, naglasio je Orban.

On je kazao da se broj ljudi smanjuje jer je Evropa unutar svojih granica imala dva velika rata sa neverovatno velikim brojem žrtava.

Ako poredimo evropski i američki gubitak, samo Evropa je izgubila 50 miliona stanovnika, od čega se naš kontinent ni dan danas nije oporavio.

„Dva građanska rata u Evropi smo imali, i oni su dublji uzrok demografskom problemu, kojem treba prići“, kazao je on.

Kazao je da je u tome posebnu pažnju posvetiti zapošljavanju, jer nije dovoljna samo državna pomoć za rađanje dece.

Češki premijer Andrej Babiš kazao je da u njegovoj zemlji razmatraju mere za podsticaj za porodice koje se odluče na treće dete, jer samo tako se može podići stopa nataliteta.

Babiš je objasnio da je Češka, kao i sve zemlje centralne i istočne Evrope, suočena je sa starenjem stanovništva i da ima sve više građana starijih od 65 godina, nego što ima mlađih od 14 godina.

Rekao je da se porodice obično odlučuju na jedno do dva deteta.

Babiš ima četvoro dece.

Međutim na treće dete, kako je objasnio, retko koja se porodica odlučuje jer im “narušava” ekonomski položaj.

Kazao je da ako se podele primanja po članu porodice sa troje dece onda imaju manje novca na raspolaganju nego što je prosečna penzija.

Istakao je da se moraju preduzeti mere podsticaja za treće dete.

Bivši australijski premijer Toni Ebot rekao je da moramo da se bavimo time kakav ćemo svet ostaviti deci.

Kazao je da smatra da nije istinita tvrdnja da povećanje broja stanovnika ne utiče na klimatske uslove, i da ako u zapadnom svetu razmišljamo tako negativno uslediće odumiranje stanovništva.

“Svi stanovnici sveta se takmiče i to nije uvek fer. Ima geostrateških faktora. Tako je Izrael bio uspešan da očuva svoje granice od mnogo brojnijih zemalja u okruženju. Bez obzira što se nalaze u neprijateljskom okruženju još uvek su tu i očuvali samostalnost ne samo vojskom već i demografijom“, objasnio je on.

Ebot je ukazao da u siromašnijim zemljama ima više dece, dok u bogatijim opada stanovništvo, a kao primer naveo je Nemačku.

U svim zemljama zapadne Evrope, posebno, može se računati na smanjenje broja stanovnika, koji može da se poveća tamo samo zahvaljujući migraciji.

„U Australiji, gde smo u suštini svi imigranti, i mi vidimo da u većini zapadnoevropskih zemalja nije došlo do integracije migranata čime se dovodi u opasnost stanovništvo zemlje“, objasnio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.