U trendu

Državljanin BiH Edin Vranj pušten iz pritvora u Beogradu

 Državljanin Bosne i Hercegovine Edin Vranj, protiv koga je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu, pušten je iz pritvora u Beogradu.

Ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je večeras da je obaveštena da je Vranj pušten iz pritvora i pozdravila tu odluku Srbije.

„Upravo sam obaveštena od otpravnika poslova Ambasade BiH u Beogradu da je Edin Vranj pušten iz pritvora. Pozdravljamo ovu odluku Srbije i nameru da predmet bude ustupljen pravosudju BiH. Saradnja dva tužilaštva u procesuiranju ratnih zločina je neophodna ako želimo normalizaciju stanja“, navela je Turković na Fejsbuku.

On je navela da BiH „u tom pravcu očekuje postupanje i u slučajevima Osmanović i Mujanović“ i dodala da je „vreme da se u pogledu regionalne saradnje predje sa reči na dela“.

Puštanje Vranja na slobodu usledilo je nakon što je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine u petak predložilo Višem sudu u Beogradu da dalje postupanje po optužnici protiv njega bude ustupljeno organima BiH.

Vranj, bivši načelnik Sektora kriminalističke policije u Federalnoj upravi policije BiH, uhapšen je 12. septembra na graničnom prelazu Uvac, izmedju BiH i Srbije, na osnovu poternice raspisane zbog sumnje da je počinio ratni zločin.

Viši sud u Beogradu odredio je tada pritvor Vranju do 30 dana, a Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv njega 13. oktobra, zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Vranj je treći gradjanin BiH koji je od 2018. godine uhapšen na graničnim prelazima sa Srbijom na osnovu optužbi za ratne zločine.

Viši sud u Beogradu osudio je u julu 2020. godine na deset godina zatvora Huseina Mujanovića za zlostavljanje Srba u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine. Odeljenje Apelacionog suda u Beogradu za ratne zločine ukinulo je u martu ove godine prvostepenu presudu i naložilo ponovno sudjenje.

Bivši direktor Poreske uprave Distrikta Brčko Osman Osmanović uhapšen je u novembru 2019. godine na graničnom prelazu Sremska Rača, po poternici iz Beograda.

Nakon istrage, srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je u februaru 2020. godine optužnicu protiv Osmanovića za ratni zločin nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u leto 1992. godine u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar