Dubrovački policajci spasili 36 migranata u Egejskom moru

DUBROVNIK – Dubrovački pomorski policajci spasli su 36 migranata, među kojima je bilo petoro dece, sa gumenog čamca koji je ostao bez goriva u Egejskom moru.

Kako se navodi u saopštenju dubrovačke policije, četiri policajca spasla su migrante u ponedeljak tokom nadzora morske granice EU i Turske, u okviru Fronteksove misije „Posejdon“.

Hina prenosi da je gumenjak s migrantima uočen je na području od delte reke Evros do mesta Makri, a da su policajci, pošto su čuli zapomaganje s čamca, pritekli u pomoć.

„U gumenjaku su zatekli 36 stranih državljana, od kojih petoro dece, 11 žena i 20 muškaraca. Bili su u lošem zdravstvenom stanju, prehlađeni, dehidrirani, a neki od njih i bez svesti. Gumenjak je ostao bez goriva, a temperatura mora u trenutku kada su ih zatekli bila je samo dva stepena Celzijusa, pa je pitanje šta bi se s njima dogodilo da nisu spašeni“, naveli su u Policijskoj upavi dubrovačko-neretvanske.

Migranti su prebačeni u policijsko plovilo, gde su im službenici dali vodu i tople napitke, kao i termo folije, nakon čega su prevezeni u luku Aleksadropolis. Tamo ih je dočekala i zbrinula hitna pomoć.

„Od 36 migranata, njih pet je hospitalizirano, dok su ostali, nakon ukazane lekarske pomoći, zbrinuti u prihvatnom centru gde sledi dalje postupanje u skladu sa nacionalnim i evropskom zakonodavstvom“, navode u dubrovačkoj policiji.

(Tanjug)

Napišite komentar