U trendu

Dva narko kartela ratuju u komšiluku: Ubijaju se usred bela dana, stradaju i prolaznici

Nakon dvostrukog ubistva na najprometnijem trgu u Podgorici, veće za nacionalnu bezbednost Crne Gore na vanrednoj sednici odrÅŸanoj u nedelju kasno uveče, odlučilo je da formira specijalizovane timove za borbu protiv organizovanog kriminala.

Na sednici veća ocenjeno je da je ‘bezbednosna situacija naruÅ¡ena usled sve većeg broja sukoba organizovanih kriminalnih grupa’ i odlučeno je da se organizuju timovi od predstavnika drÅŸavnog tuÅŸilaÅ¡tva, policije i drugih tela zaduÅŸenih za bezbednost kako bi se suprotstavilo toj opasnosti.

U subotu u podne na centralnom podgoričkom trgu, naočigled brojnih prolaznika i roditelja sa decom, ubica, koji je, kako policija sumnja, nosio silikonsku masku, ubio je MiloÅ¡a Å akovića koji mu je bio meta, ali i Radivoja Jovanovića, koji je slučajna ÅŸrtva obračuna.

Dva dana ranije na drugom trgu u Podgorici, pred desetinama svedoka, bombom koja je bila postavljena pod njegov blindirani automobil, ubijen je DraÅŸen Čađenović, koji se dovodi u vezu sa jednim od crnogorskih mafijaÅ¡kih klanova.

Posle tih ubistava, direktor crnogorske policije Slavko Stojanović podneo je ostavku, a predsednik vlade Duško Marković sazvao je hitnu sednicu veća za nacionalnu bezbednost.

Već četiri godine traje sukob dva najmoćnija crnogorska kriminalna klana, „škaljarskog“ i „kavačkog“, koji su imena dobili po naseljima Å kaljari i Kavaču Kotoru iz kojih dolaze, u kojem je do sada ubijeno viÅ¡e od 20 ljudi od kojih su četiri slučajne ÅŸrtve obračuna.

Sukob je počeo sredinom 2014. kada je u Valensiji „Å¡kaljarci“ ukrali 200 kilograma kokaina „kavčanima“. Sukobe ova dva klana karakteriÅ¡u brutalne likvidacije protivnika u kojima su korišćeni eksploziv, snajpersko oruÅŸje i bombe. Za likvidacije su, kako veruje policija, angaÅŸovali plaćene ubice iz regiona.

U pokuÅ¡aju da zaustavi sukob, crnogorska policija je u poslednjih pola godine izvrÅ¡ila iznenadne kontrole viÅ¡e od stotinu sigurnosno interesantnih osoba od kojih je oduzela naoruÅŸanje, eksploziv i takozvane „šifrovane“ mobilne telefone koje nije moguće prisluÅ¡kivati.

Oba kriminalna klana bave se trgovinom drogom na čemu su zaradili goleme svote kojima finansiraju međusobni rat. prenosi Jutarnji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.