U trendu

DW: Crnogorska pravoslavna crkva je „projekat elite“

ON – Švajcarski Noje cirher cajtung piše o pokušajima makedonske i crnogorske crkve da se otcepe od Srpske pravoslavne crkve ocenjujući da je iz ugla politike, nacionalna crkva primamljiva kao način za utvrđivanje nacionalnog identiteta.

U tekstu „Pravoslavna crkva se kruni na rubovima“ list piše da pravoslavne crkve oduvek gaje „intiman odnos sa državnom silom“, kao i da se sada „po ukrajinskom uzoru“ i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori vide tendencije odvajanja crkve.

„Za Makedonsku pravoslavnu crkvu autokefalnost je ključna. Ta crkva se 1967. proglasila nezavisnom od Srpske pravoslavne crkve. Do danas ni srpska niti bilo koja druga pravoslavna crkva ne priznaju taj potez, tako da je makedonska crkva izolovana u pravoslavnom svetu“, piše list i dodaje da ona i pored toga može da računa na podršku državnog rukovodstva.

Kada se radi o Crnoj Gori, tamo i dalje većina sveštenstva i vernika pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ističe list i dodaje da je projekat Crnogorske pravoslavne crkve ostao „elitni“.

„Podršku nalazi u onim političkim i kulturnim elitama koje se trude u stvaranju sopstvenog nacionalnog identiteta Crnogoraca – u vidu razgraničenja od Srbije. Državno rukovodstvo predvođeno dugogodišnjim „regentom“ Milom Đukanovićem, dugo je u crkvenom konfliktu zauzimalo ulogu posrednika, međutim to se nedavno promenilo kada se Đukanović izjasnio za autokefalnost, navodi se u tekstu.

Planira se zakon koji predviđa da u državnom vlasništvu budu svi crkveni objekti sagrađeni državnim novcem ili sagrađeni još pre 1918. kada je Crna Gora postala deo Kraljevine SHS, a Srpska pravoslavna crkva pribojava se da će joj novim zakonom biti oduzet veliki broj crkava i manastira i zatim predat Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, piše NC C.

Ističe se da je Venecijanska komisija Saveta Evrope kritikovala predloženi zakon kao „nejasan“ i preporučila da se napravi jasna razlika između svojinskog prava države i prava na korišćenje objekata od strane neke religijske zajednice, a podrška srpskoj strani stigla je i iz Istanbula, gde je patrijarh Vartolomej rekao da neće podržati one koji bi da cepaju Srpsku pravoslavnu crkvu.

„Ta uzdržanost bi se mogla objasniti time što Konstantinopolj gaji znatno opušteniji odnos sa Srpskom pravoslavnom crkvom nego sa Moskovskom patrijaršijom sa kojom je u konkurenciji za prevlast u pravoslavnom svetu. Uz to, ekumenska patrijaršija naprosto sebi ne može da dozvoli novu crkvenu svađu, pogotovo zato što još nijedna pravoslavna crkva nije priznala dodelu autokefalnosti ukrajinskoj crkvi“, zaključuje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.