U trendu

DW: Djukanovićeva poseta Berlinu izraz pakta Zapada sa balkanskim stabilokratama

Poseta predsednika Crne Gore Mila Djukanovića Berlinu i njegov najavljeni sastanak sa nemačkim predsednikom Frankomn Valterom-Štajnmajerom u ovom su trenutku potpuno neprimereni i samo pokazuju da Zapad i dalje žmuri na sve zloupotrebe „dugogodišnjeg crnogorskog vladara“ i ljudi iz njegovog okruženja, ocenjuje nemački Dojče Vele (Deutsche Welle-DW).

DW u komentaru povodom današnje posete crnogorskog predsednika Berlinu, piše da je Djukanović rano uvideo da će politika Slobodana Miloševića doživeti fijasko, da je vešto i po potrebi beskrupulozno manevrisao kroz jugoslovenske ratove, i da je već gotovo četvrt veka ljubimac Zapada koji u njemu vidi garanta stabilnosti i etničkog mira.

„Ali jednu stvar diplomate u Vašingtonu, Brisel i Berlinu uglavnom previdjaju: Djukanović je izmislio model moderne korumpirano-autokratske države sa demokratskom lakirovkom davno pre Viktora Orbana u Madjarskoj, Jaroslava Kačinjskog u Poljskoj, Bojka Borisova u Bugarskoj ili Aleksandra Vučića u Srbiji“, smatra komentator DW.

DW u komentaru na nemačkom jeziku navodi da se kao izraz dobronamernog gledanja u stranu može tumačiti i poseta Djukanovića Berlinu, i prenosi i reči mandatara za sastav nove crnogorske vlade Zdravka Krivokapića, da pobednici izbora pozdravljaju svaki pokušaj jačanja odnosa izmedju Podgorice i Berlina, ali da „Djukanović, kao simbol na izborima poraženog autokratskog sistema, ne može nikako da sprovede modernizaciju i evopeizaciju Crne Gore“.

U komentaru se navodi da su se pobednici crnogorskih izbora „verodostojno“ izjasnili za nastavak evropskog puta Crne Gore, i ocenjuje da je, iako im predstoji težak reformski put, „malo verovatno da će se Crna Gora okrenuti Srbiji ili Rusiji, opozvati priznanje Kosova ili da će doći do etničkog nasilja“.

DW navodi da iz predsedničke kancelarije nisu odgovorili na pitanje da li je Djukanović u ovom trenutku dobrodošao gost, ali da su neke diplomate i politički savetnici pod uslovom da ostanu neimenovani, bili „užasniti“ činjenicom da će Djukanovića primiti predsednik Nemačke.

Portparol Zelenih za pitanja istočne Evrope Manuel Saracin izjavio je za DW da je važno da Štajnmajer Dukanoviću „jasno ukaže“ na propuste u Crnoj Gori, posebno u pogledu vladavine zakona i korupcije.

Politikolog i istoričar Florijan Biber nazvao je posetu Djukanovića Berlinu izrazom „djavoljeg pakta“ koji je EU sklopila sa autoritarnim i korumpiranim „stabilokratama“ na Zapadnom Balkanu. „Na taj način EU u konačnici u regionu gubi reputaciju nekoga ko zagovara demokratiju i vladavinu prava i tako od sebe otuđuje opoziciju“, rekao je Biber.

Stručnjak za jugoistočnu Evropu iz Berlinske fondacije za nauku i politiku Dušan Reljić ocenio je da „Djukanovića prate bezbrojni skandali, otkako je neprekidno na vlasti, povremeno kao nacionalista i ratni huškač, zatim kao najbolji prijatelj brojnih ruskih oligarha, sve do sadašnjih napora da se pokaže kao demokrata i odani saveznik Zapada“.

„Važan podsticaj jačanju vladavine zakona na Zapadnom Balkanu i približavanju vrednostima EU bilo bi kada bi političari njegovog tipa konačno nestali sa pozornice“, ocenio je Reljić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.