U trendu

DW:Makedonski poslovi jednog Bavarca

BON – Nemački poslanik Tobijas Ceh napustio je Bundestag jer je otkriveno da je uzimao novac od bivše vladajuće, a sada opozicone makedonske stranke VMRO-DPMNE i podržavao njenog nekadašnjeg lidera i premijera Nikolu Gruevskog.

Ceh, poslanik bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), sestrinske Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, vratio mandat nakon otkrića da je politički pomagao Gruevskog i njegovu partiju, a istovremeno iz Skoplja uzimao novac za usluge svoje PR firme.

Kako ocenjuje Dojče vele (DW), ovo je nova bomba koja preti da razori prednost koju nemački konzervativcii imaju u istraživanjima javnog mnjenja pred savezne izbore u septembru.

Otkriće dolazi nakon velike afere zbog „posredničkih“ poslova u nabavci medicinskih maski koji su nekim Cehovim kolegama doneli stotine hiljada evra usred epidemije.

Ceh je u četvrtak poslao stranačkim drugovima SMS u kojem piše da vraća mandat poslanika i prestaje da obavlja stranačke funkcije „radi zaštite svoje porodice i kako bi sprečio štetu po stranku kroz moguće paušalne osude unapred“.

U međuvremenu je objavljeno istraživanje nedeljnika Špigel prema kojem je firma bavarskog političara 2016. godine dobila „oko 50.000 evra“ na ime PR-usluga za VMRO-DPMNE.

Ceh je u odgovorima Špigelu priznao da je pružao usluge „strateškog savetovanja“ toj stranci, ali da je tu delatnost „u svakom trenutku striktno odvajao“ od poslaničkog mandata.

Otkriveno je, međutim, da je preko svoje tadašnje firme Scaliger Strategy Consulting uzeo novac od VMRO-DPMNE, a istovremeno kao nemački poslanik bio aktivan u podršci bivšem makedonskom premijeru.

Postoji sumnja da je Ceh obezbedio Gruevskom sastanke s vodećim nemačkim političarima, poput današnjeg ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera, koji je tada bio šef CSU, i to u momentu kada je Gruevski već bio duboko u problemu zbog afere „prisluškivanje“.

Kako se navodi, poslanicima Bundestaga nije zabranjeno da se bave i drugim poslom dok im traje mandat, pa čak ni da uzimaju novac od osoba poput Gruevskog, ali je ilegalno ili makar vrlo etički upitno kad nastane utisak da uzimaju novac prodajući svoj politički uticaj.

Aktuelna debata je najteža kriza demohrišćana u poslednje dve decenije, a već nedeljama velika tema u Nemačkoj je potkupljivost poslanika CDU i CSU.

Tako je otkriveno da je poslanik CSU Georg Nislajn uzeo 660.000 evra za „posredovanje“ u prodaji maski jedne nemačke firme ministarstvima, a tužilaštvo osnovano sumnja da je on posao namestio koristeći svoje političke veze.

Rukovodstvo CDU odmah se ogradilo od pandemijskih biznismena, navodeći da je nedopustivo da se poslanici bogate na najvećoj krizi od Drugog svetskog rata.

Prema pisanju Špigela, Ceh je započeo posao sa kanabisom – od septembra 2019. je šef firme PharmCann u Nemačkoj u kojoj je šef Nadzornog odbora Zlatko Keskovski, nekadašnji drugi čovek makedonske tajne službe UBK, koji u Severnoj Makedoniji ima dozvolu za uzgoj kanabisa.

Na plantaži koja je otvorena prošle jeseni u blizini Skoplja planiran je prinos od 15,5 tona kanabisa godišnje, a Ceh kaže da je cilj firme da se proizvod izvozi u Nemačkuisključivo u medicinske svrhe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.