U trendu

EANA pozvala Janšu da nastavi finansiranje STA

LJUBJANA – Evropsko udruženje novinskih agencija (EANA) pozvalo je slovenačkog premijera Janeza Janšu da odustane od odluke o prekidu finansiranja slovenacke državne novinske agencije – STA.

Vladin Biro za komunikacije (UKOM) suspendovao je finansiranje agencije dok STA ne dostavi svoje komercijalne ugovore i dokumentaciju kojom „pravda“ subvencije.

U STA-u kažu da taj zahtev predstavja udar na autonomiju agencije, iako se, obično, državno finansiranje medija smatra rizikom po autonomiju medija.

STA se finansira tako da deo prihoda zarađuje na tržištu, a deo obezbeđuje budžetskim sredstvima.

U otvorenom pismu Janši, iz EANA-e se navodi da je prekid finansiranja slovenačke novinske agencije „očito neopravdan“ i se samo može tumačiti kao oblik pritiska na tu medijsku instituciju koji je „neprihvatljiv“ i protivan osnovnim principima demokratskih društava.

Slovenačku agenciju u kojoj je zaposleno sedamdesetak ljudi vlada finansira sa dva miliona evra godišnje, što je polovina njenih godišnjih prihoda.

Slovenija je članica Evropske unije ali država nikad nije prestala da subvencioniše rad nacionalne agencije, koja nije spremna za prelazak na potpuno tržišno poslovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar