U trendu

Egrlić: Ogromna šteta za BiH što nije u mini-Šengenu

SARAJEVO – Predsednik Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Ahmet Egrlić kaže da je ogromna šteta za BiH što nije potpisnica sporazuma o mini-Šengenu, odnosno inicijative Otvoreni Balkan (Open Balkan) o stvaranju jedinstvenog ekonomskog prostora u regionu.

„Naravno, nije još uvek propuštena šansa. Očekujem da će se lideri BiH i lideri drugih zemalja regiona priključiti ovoj inicijativi. Sloboda kretanja, sloboda kretanja robe, usluga i svega onoga što podrazumeva mini-Šengen dobro će doći poslovnoj zajednici BiH“, rekao je Egrlić u Dnevniku 3 Federalne televizije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, potpisali su u četvrtak na Ekonomskom forumu u Skoplju nekoliko sporazuma čijom bi realizacijom trebalo da bude olakšano kretanje ljudi i robe između tih zemalja, podseća portal biznisinfo.ba.

Egrlić je naveo da je ključni proces izrada akcionog plana za kreiranje jedinstvenog tržišta na prostoru šest ekonomija Zapadnog Balkana potpisanog prošle godine u Sofiji.

„Mini Šengen je samo mali deo tog jednog velikog regionalnog procesa koji podržava EU. Jedan od benefita koji je zapažen je i potpisivanje ugovora o romingu između ovih zemalja. Nema sumnje da će BiH, pre ili kasnije, pristupiti ovome“, kaže on.

Zajedničko regionalno tržište, kako dodaje, treba da bude potpuno integrisano u evropsko tržište i kompatibilno i privilegovano u Evropi.

Komentarišući CEFTA sporazum, ocenio je da on ima i prednosti i nedostatke.

„Kad je u pitanju razmena robe, CEFTA je pokazala dobar i puni efekat. Kada je u pitanju razmena usluga, tu ne možemo biti potpuno zadovoljni. CEFTA je pokazala i svoje slabosti. Kosovo* je jednostrano donelo odluku o uvođenju taksi na robu iz BiH i Srbije, pa nas je sa 100 posto taksama potpuno izbacilo sa tržišta“, podsetio je.

Prema rečima Egrlića, tu je CEFTA pokazala određene slabosti jer nije imala mehanizme da to reši.

„Ali generalno, CEFTA je donela dobro BiH“, zaključio je predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.