U trendu

EK demantuje Rojters: Budućnost celog Zapadnog Balkana je u Uniji

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero danas je demantovala navode agencije Rojters da u EU ne postoji saglasnost o članstvu zapadnobalkanske šestorke u Uniji.

Pisonero je za Glas Amerike navela da je „budućnost celog Zapadnog Balkana u EU“ i da je Evropska komisija (EK) „čvrsto posvećena unapredjenju pristupnog procesa zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Albaniju i Severnu Makedoniju“.

„Obe zemlje su ispunile obaveze i u potpunosti podržavamo formalni početak pristupnih pregovora do kraja godine, kao što je naglasila i predsednica EK Ursula fon der Lajen tokom posete regionu. Budućnost celog Zapadnog Balkana je u EU“, navela je Pisonero.

Ona je dodala da će predstojeći samit EU i Zapadnog Balkana, 6. oktobra u Sloveniji, biti važna prilika ne samo za potvrdjivanje evropske perspektive regiona, već i za preduzimanje praktičnih koraka ka daljoj integraciji.

Pozivajući se na četiri neimenovane diplomate i jedan interni dokument, agencija Rojters je juče objavila da EU, u strahu od političkih reakcija u zemljama članicama, više ne može da se saglasi u pogledu davanja garancija za buduće članstvo zemalja Zapadnog Balkana, kojima je ono ranije obećano.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.