U trendu

Erdogan osudio pritisak na tursku manjinu u Bugarskoj

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan osudio je danas „pritiske“ koji se, po njegovim rečima, vrše nad turskom manjinom u Bugarskoj čije rukovodstvo optužuje Ankaru da se meša u parlamentarne izbore zakazane za nedelju.

Erdogan je rekao da je neverovatno da se s jedne strane govori o demokratiji, a s druge vrši pritisak na Turke i da to kod Turaka izaziva „dubok bol“.

Odnosi Sofije i Ankare su loši od početka kampanje za parlamentarne izbore u Bugarskoj čiji rezultati će verovatno biti veoma tesni.

Bugarske vlasti, kao i dve najveće stranke, optužile su Ankaru da se meša u njihove unutrašnje stvari otvoreno pružajući podršku novonastaloj proturskoj partiji Dost koja ima veliki uticaj na tursku zajednicu u Bugarskoj.

Turska manjina, nasledje viševekovne otomanske vlasti na Balkanu, broji oko 700.000 ljudi od ukupno 7,4 miliona stanovnika Bugarske. Oko 60.000 Turaka s bugarskim državljanstvom glasa u Turskoj.

„Nemamo želju za tudjom teritorijom, ni za vlašću nad bilo kim. Samo želimo da zaštitimo prava svojih sunarodnika“, rekao je Erdogan, ne pominjući Bugarsku po imenu.

Erdogan je rekao da se nada da će izbori u Bugarskoj biti pravedni i transparentni.

Bugarska vlada je u utorak saopštila da prekida proceduru za davanje koncesije na aerodrom u Sofiji jer su turske kompanije dva od tri zainteresovana ponudjača.

Turska je u zategnutim odnosima i sa drugim zemljama EU, posebno s Nemačkom i Holandijom, posle otkazivanja skupova podrške Erdoganu u tim zemljama pred referendum o ustavnim promenama u Turskoj, zakazanim za 16. april.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.