U trendu

Erdogan u poseti Grčkoj u vreme zategnutih odnosa s EU i SAD

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sutra će početi posetu Grčkoj, u nadi da će poboljšati uglavnom hladne odnose dve susedne zemlje, članice NATO, u vreme preispitivanja turskih odnosa s EU i SAD.

Erdogan će se sutra sastati s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom i predsednikom Prokopisom Pavlopulosom, a bezbednosne mere u Atini biće na visokom nivou. Grčke vlasti danas su zabranile demonstracije u Atini za vreme trajanja Erdoganove posete.

U petak će Erdogan razgovarati s pripadnicima grčke muslimanske manjine, na severoistoku zemlje.

Portparol grčke Vlade Dimitris Canakopulos rekao je da poseta turskog lidera ima „izuzetno veliki značaj i važnost“ i da grčki zvaničnici očekuju „izuzetno konstruktivne razgovore“.

To će biti prva Erdoganova poseta Grčkoj u svojstvu predsednika Turske, dok je ranije dva puta dolazio kao premijer.

U fokusu razgovora biće izbeglička kriza, pošto su grčka ostrva kapija Evrope za migrante koji dolaze iz Turske, kao i regionalni odnosi, energetske i poslovne veze i zaustavljeni put Turske ka EU.

Dugotrajni teritorijalni spor dve zemlje oko dela Egejskog mora takodje će biti tema razgovora.

Erdogan dolazi u posetu Grčkoj u vreme kada njegova zemlja postaje sve više izolovana na medjunarodnoj sceni i on bi, prema ocenama analitičara, mogao da iskoristi put u Atinu za popravljanje odnosa.

Odnosi Turske s nekoliko evropskih zemalja, s Nemačkom pre svega, kao i s EU kao celinom, znatno su pogoršani posle Erdoganovog odgovora na neuspeli puč jula 2016. godine.

Desetine hiljada Turaka otpušteno je s posla, a desetine hiljada ljudi uhapšeno je zbog navodne povezanosti s islamskim propovednikom Fetulahom Gulenom koji živi u SAD i kog turski predsednik optužuje za organizovanje državnog udara.

Grčka je tek druga zemlja EU, posle Poljske, koja je pozvala Erdogana u posetu posle neuspelog puča.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.