Eskalacija u retorici ne doprinosi pomirenju i saradnji

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić ocenila je danas da eskalacija u retorici u regionu Zapadnog Balkana ne doprinosi ostvarivanju evropskih principa pomirenja, dobrosusedskih odnosa i regionalne sradnje.

Komentarišući „poslednje tenzije između Srbije i Hrvatske“, Kocijančić je ponovila da je pristupni proces Zapadnog Balkana, uključujući i Hrvatsku, baziran na pomirenju, dobrosusedskim odnosima i regionalnoj saradnji:

”Eskalacija u retorici ne doprinosi postizanju ovih principa, koji predstavljaju kako opredeljenje, tako i obavezu celog regiona”, poručila je Kocijančić u izjavi za Tanjug.

Izjava portparolke Evropske komisije stigla je u trenutku dok se čeka zvaničan odgovor Brisela na pismo kojim je, početkom meseca, premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao na nedopustive izjave i akte u Hrvatskoj, kojima se ugrožavaju dobrosusedski odnosi i komplikuje situacija u regionu.

Istovremeno, ovakva poruka Brisela u skladu je sa stavom premijera Srbije, koji poziva na ”mir, uzdržanost i trpeljivost” i nereagovanje na provokacije.

U sedištu Evropske komisije danas je naglašeno da podrška EU evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, i konkretno evrointegracijama Srbije, ostaje snažna.

”Otvaranje poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbednost predstavlja značajno dostignuće u pristupnim pregovorima Srbije i EU”, ponovila je Kocijančić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.