U trendu

EU: Građanima Mostara ”vraćen glas”

BRISEL, 21. decembra ( Tanjug) – Evropska unija pozdravila je jučerašnje izbore u Mostaru uz ocenu da je građanima tog grada u BiH posle 12 godina ”vraćen glas” za izbor lokalnih predstavnika.

”Evropska unija pozdravlja to što su se izbori u gradu odvijali uredno, što su potvrdile izborne vlasti i lokalni posmatrači. Novo gradsko veće sada treba da usvoji revidirani statut grada i izabere novog gradonačelnika koji će se baviti pitanjima koja utiču na svakodnevni život svih Mostaraca”, navodi se u zajedničkom saopštenju šefa diplomatije EU Žosepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Varhejija.

Oni podsećaju da je održavanje lokalnih izbora u Mostaru jedan od 14 ključnih prioriteta koje je postavila Evropska komisija povodom zahteva BiH za članstvo u EU i da su važan korak za zemlju na putu integracije u EU.

Borelj i Varheji naglašavaju da BiH mora da radi na svim ključnim prioritetima kako bi došla u poziciju da dobije status zemlje kandidata za članstvo i otvori pristupne pregovore sa EU.

Dodaje se i da je EU spremna da pomogne Bosni i Hercegovini u rešavanju važnih pitanja i svih ključnih reformi koje će omogućiti zemlji da napreduje ka EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.