U trendu

EU i SE nastavljaju podršku Z.Balkanu i Turskoj u reformama

SKOPLJE – Evropska unija i Savet Evrope će nastaviti da podržavaju reforme u oblastima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava u regionu Zapadnog Balkana i Turske, istaknuto je na regionalnoj konferenciji u Skoplju gde su predstavljeni rezultati prve faze zajedničkog programa Horizontal Facility.

Šef Jedinice Evropske komisije za regionalnu saradnju i programe Generalnog direktorata za susedstvo i pregovore o proširenju Kolin Volf rekao je da se Horizontal Facility program bavi ključnim pitanjima koja doprinose poštovanju osnovnih prava. „Ljudi moraju da znaju da su njihova prava zaštićena i važno je zadržati mlade ljude u regionu. Oni moraju da znaju da mogu ostvariti svoje nade i snove u svojim zemljama“ istakao je on, dodavši da zajedno možemo stvoriti Evropu koja se fokusira na naše vrednosti, štiti ih i čuva.

Direktorka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope Verena Tejlor istakla je da je glavna poruka konferencije, koja je okupila više od 200 predstavnika Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, KiM, Severne Makedonije, Srbije i Turske, to da su Zapadni Balkan i Turska važni za Evropu, navodi se u saopštenju za medije.

„Vi ste nam važni, zato kombinujemo naše najbolje ‘alate’ da bismo vam pomogli u procesima reformi“, rekla je Tejlor i naglasila je važnost učešća predstavnika civilnog društva, sa kojima Savet Evrope uspešno sarađuje.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov izrazio je zadovoljstvo nastavkom druge faze ovog programa, rekavši da je njegova zemlja dobar primer, jer je, kako navodi, pokazala snažnu političku volju da sprovede neophodne reforme u sve četiri oblasti obuhvaćene ovim programom.

“Sprovođenje programa Horizontal facility predstavlja važnu podršku. Vladavina prava, suzbijanje korupcije, sprečavanje diskriminacije te sloboda izražavanja i sloboda medija ključna su područja koja treba reformisati“, rekao je ministar Dimitrov.

Druga faza ovog programa, vredna 41 milion evra, trajaće do 2022. godine i obuhvatiće šire teme, uključujući, po prvi put, temu slobode izražavanja i slobode medija.

Nova faza programa će se fokusirati na četiri tematska područja: sprovođenje pravde, suzbijanje korupcije, privrednog i organizovanog kriminala, sprečavanje diskriminacije i zaštitu prava osetljivih grupa, kao i slobodu izražavanja i slobodu medija.

Nastavak programa zasniva se na rezultatima njegove prve faze, koja je sprovedena od 2016. do 2019. godine.

Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku (Horizontal Facility II) 2019-2022 je zajednička inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope, pokrenuta radi saradnje s regionom Zapadnog Balkana i Turskom.

Program podržava prilagođene reformske procese o kojima su postignuti dogovori sa institucijama, u skladu sa relevantnim preporukama tela Saveta Evrope nadležnih za nadzor i savetovanje u oblasti ljudskih prava, vladavine prava i demokratije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.