U trendu

EU: Legalnost izbora članova Predsedništva se ne dovodi u pitanje

SARAJEVO – Portparolka Evropske komisije Maja Kocijancic izjavila je da se legalnost izbornog procesa za članove Predsedništva BiH se ne dovodi u pitanje, kao i da EU ostaje posvećena pružanju podrške vlastima u BiH na pronalaženju rešenja za reformu izbornog zakonodavstva u skladu sa odlukom domaćih sudova i vladavinom prava.

Ona je za Dojče vele izjavila da EU ponavlja neophodnost brzog formiranja zakonodavnih i izvršnih tela vlasti uključujući i pronalaženje rešenja kada je reč o Domu naroda Federacije BiH.

„Sve u cilju ispunjavanja odluka međunarodnih sudova i evropskih standarda“, izjavila je Kocijančić.

Kako se navodi, BIH je za manje od mesec dana dva puta bila tema razgovora ministara spoljnih poslova EU.

Novembarsko zasedanje Saveta EU prošlo je u znaku inicijative Hrvatske na prioritetnoj ustavnoj primeni rezultata izbora i reformi Izbornog zakona, dok je decembarskoj raspravi minisatra zemalja članica prethodilo otvoreno pismo tri nekadašnja visoka predstavnika koji su upozorili EU na mešanje Hrvatske u unutrašnja pitanja BiH.

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini, kojoj je otvoreno pismo i bilo upućeno, rekla je da se za početak, lideri u BiH moraju ohrabriti da preuzmu odgovornost i što pre formiraju vlast kako bi nastavili sa reformskom agednom u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar