U trendu

EU pojačava pritisak na vladu u Skoplju

Evropska unija (EU) pojačava pritisak na vlasti u Skoplju i razmišlja o uvodjenju sankcija protiv vodećih ličnosti u vladi i zamrzavanju procesa evrointegracija Makedonije, piše Fajnenšel tajms.

Pozivajući se na izvore u EU, list navodi da će Evropska komisija povući preporuku iz 2009. o otpočinjanju pristupnih pregovora sa Makedonijom, ukoliko ne bude ukinuta odluka o amnestiji osumnjičenih za učešće u aferi prisluškivanih razgovora i ako ne bude ostvaren brz napredak u izbornim reformama.

Brisel takodje razmatra uvodjenje ciljanih sankcija protiv vodećih članova vladajuće VMRO DPMNE uključujući zabranu putovanja, navodi FT i dodaje da je na ovonedljenom sastanku ministara spoljnih poslova EU bilo reči o dodavanju vodećih makedonskih političara na crnu šengensku listu.

Pretnja sankcijama protiv najviših zvaničnika vlade podseća na „prvu fazu“ sankcija koje je EU zavela Viktoru Janukoviču, tadašnjem predsedniku Ukrajine i njegovim najbližim saradnicima pre nego što je svrgnut 2014, ocenjuje FT ali i dodaje da bi uvodjenje ovakvih sankcija protiv lidera zemlje koja je kandidat za članstvo u EU bilo presedan jer bi zahtevalo jednoglasnost svih 28 zemalja članica.

Ako se situacija ne popravi, Brisel će verovatno povući i pozive Makedoniji za učešće na važnim skupovima u julu medju kojima je i sastanak NATO u Varšavi i sastanak zemalja Zapadnog Balkana u Parizu, piše FT dodajući da su u zastoju i aspiracije Makedonije da se približi NATO i da političari „sami sebi kopaju jamu“.

Izvori EU  ipak veruju da je hipotetički još moguće da se 5. juna održe kredibilni izbori ali samo ako se suspenduje odluka o aboliciji i urede brirački spisikovi, prenosi FT.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.