U trendu

EU pozvala BiH da što pre formira vlast

BRISEL/LUKSEMBURG – Ministri spoljnih poslova zemalja članica Europske unije su u Luksemburgu ponovno pozvali odgovorne u Bosni i Hercegovini da što pre uspostave vlast na državnom nivou i u Federaciji BiH.

„Ističemo nedvosmislenu predanost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Uzimajući u obzir da od prošlogodišnjih opštih izbora u BiH još nisu formirane vlade na državnom nivou, kao i u Federaciji, Savet ponavo poziva BiH da bez odlaganja uspostavi vladu kako bi počela da radi u interesu svih građana“, kaže se u zaključcima Saveta za spoljne poslove.

Bosna i Hercegovina još nema vladu, iako su izbori održani pre godinu dana.

Savet je potvrdio i spremnost EU da u ovoj fazi nastavi da sprovodi izvršni mandat operacije EUFOR Altea u pružanju podrške vlastima BiH da očuva sigurno okruženje pod obnovljenim mandatom UN-a.

„Kao deo opšte EU strategije za BiH, Savet EU potvrđuje spremnost da nastavi izvršni mandat Operacije Althea u cilju podrške vlastima BiH da održe bezbedno okruženje pod obnovljenim UN mandatom“, navodi se u zaključcima.

Savet EU pozvao je BiH da uz pomoć međunarodne zajednice ubrzaju svoje napore usmerene na odlaganje municije, oružja, viška eksplozivnog materijala i deminiranje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar