U trendu

EU spremna da nastavi operaciju Altea u BiH

LUKSEMBURG, 18. oktobra ( Tanjug) – Savet Evropske unije usvojio je danas zaključke kojima ponavlja svoju nedvosmislenu privrženost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Istovremneo, Savet ponavlja spremnost EU da u BiH nastavi sa operacijom Altea, po mandatu dobijenom od UN.

Ministri spoljnih poslova EU sa sastanka u Luksemburgu poručuju da duboko žale zbog produžene političke krize u BiH i osuđuje blokadu državnih institucija.

„Savet EU poziva sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i podela, uključujući i preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, i da ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije o zahtevu BiH za članstvo u EU“, navodi se u zaključcima Saveta.

Savet EU pozdravlja i kontinuirano prisustvo operacije Altea koja je preusmerila na svoj osnovni mandat na pružanje podrške vlastima BiH u održavanju bezbednog okruženja.

Dodaje se da Altea nastavlja i sprovođenje drugih zadataka proizašlih iz Opšteg okvirnog sporazuma za mir kao i kolektivnu obuku sa Oružanim snagama BiH.

Konstatuje se da operacija Altea nastavlja da igra kljucnu ulogu za stabilnost i bezbednost u zemlji i da je deo ukupne EU strategija za BiH.
Savet EU danas je ponovio opredeljenost EU da nastavi izvršni mandat Operacije pod obnovljenim ovlašććnjem UN.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar