U trendu

EU: U BiH alarmantna situacija sa migrantima

BRISEL – Evropski zvaničnici ocenili su danas da je situacija sa migrantima u BiH alarmantna i pozvali vlasti da zaborave političke prepirke i ponovo otvore centre u Biri i u Ciljugama kod Tuzle.

U zajedničkom saopstenju, koje su potpisali visoki predstavnik EU za bezbednosnu i spoljnu politiku Žozep Borel, evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilve Johanson i komesar za proširenje i susedsku politiku Oliver Varhelji, navodi se da oko 3.300 migranata nema pristup osnovnom skloništu i službama zbog zatvaranja skloništa u Lipi.

„Nadležne vlasti moraju da sarađuju. Stanje u BiH sa migrantima je alarmantno i moraju dsa deluju kako bi rešile potrebe svih izbeglica i migranata koji su ostali bez skloništa i kako bi spasili njihove živote. Moraju se uzeti u obzir i interesi lokalnog stanovništva i u tom ćemo smislu raditi sa nadležnim vlastima“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da EU nastavlja da podržava BiH i njene građane u suočavanju sa izazovnom situacijom, zbog čega je stavila na raspolaganje dodatna sredstva u tu svrhu.

„EU takođe podržava Bosnu i Hercegovinu u upravljanju migrantskom situacijom, uključujući azil i jačanje granične kontrole, kako bi se izgradili potrebni kapaciteti za efikasno rešavanje ovog problema“, zaključili su u saopštenju evropski zvaničnici.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.