U trendu

Evropa finansira restauraciju arhitekture istočnog Jadrana

ZAGREB – Hrvatski tim istoricara umenosti dobio je prvi put sredstva iz fonda Evropskog naučnog veća za obnovu, konzervaciju i restauraciju arhitektonskih objekata izgrađenih od 15. do 18. veka na istočnoj obali Jadranskog mora, saopštio je zagrebački Filozofski fakultetet.

Projekt vodi Jasenka Gudelj s Filozofskog fakulteta, a odabran je kao jedan od 78 projekata među 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih nauka, koje kroz program „Horizont 2020“ financira ERC, iz fonda vrednog 600 miliona evra.

„Smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranovekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene“, izjavila je Gudelj, a prenela hrvatska agencija Hina.

Istraživački tim čine još Ana Marinković i Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Laris Borić sa Fakulteta u Zadru i pet mladih naučnika koji će se zaposliti na projektu.

Tim će sarađivati s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom univerzitetskom bibliotekom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija.

Dodatnu vrednost projekta donose sredstva za radna mesta za mlade istraživače, ali i za međunarodno umnožavanje postignutih rezultata.

„Kolegica Gudelj je ovim pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu ‘naučnog oskara’, da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska nauka, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih nauka konkurentni na evropskom i svetskom nivou, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato“, ocenio je prodekan za nauku i međunarodnu saradnju zagrebačkog Filozofskog fakulteta Dragan Bagić.

Projekat arhitektonske kulture na istočnom delu Jadrana od 15. do 18. veka je prvi hrvatski projekat iz područja društveno-humanističkih nauka koji finansira Evropsko naučno veće (ERC).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.