U trendu

Evropska komisija kritikuje BiH zbog izbeglica

BERLIN – Evropska komisija oštro je danas kritikovala Bosnu i Hercegovinu zbog aktuelne situacije u izbegličkom kampu Lipa.

„Mora biti ponovljeno da je politika EU bila dosledna i da je EU stavila na raspolaganje finansijska sredstva, koja su bila potrebna“, citira nemački dnevnik „Velt“ poverljiv izveštaj Evropske komisije.

Vlasti u BiH na više nivoa nije sledilo savet i procenu EU, međunarodnih partnera i drugih organizacija, konstatuje Evrospka komisija.

„Zemlja se već treću godinu zaredom nalazi pred istim problemom“, dodaje se u poverljivom izveštaju o situaciji u vezi s migracijom u EU.

Unija, s tim u vezi, ukazuje da je poslednji put 2.decembra održan sastanak visokih predstavnika EU i ambasadora Austrije, Nemačke, Italije sa bosanskim ministrom bezbednosti, tokom kojeg je ukazano na nepodnošljivu situaciju u kampu Lipa.

Zbog nedostatka sanitarnih postrojenja mnogi u kampu smešteni migranti imaju kožna oboljenja.

Pojedini migranti su, prema izveštaju, imali i kKovid-19 simptome.
Prema dokumentu, u koji je „Velt“ imao uvid, trenutno oko 1.900 migranata spava na otvorenom na temperaturama koje noću padaju i do minus 15.

Pored toga ukazuje se i na štrajk glađu migranata, koji je okončan 5. januara.

Šefica frakcije Zelenih u Evropskom parlamentu Ska Keler kaže da EU snosi suodgovornost za stanje u Lipi.

„EU ima jasnu suodgovornost za stanje u Bosni. Izbeglice, koje su tamo zatečene su često pod primenom sile i nelegalno iz Hrvatske vraćene u Bosnu“, rekla je Keler 2Veltu“.

EU je u protekle tri godine BiH dala više od 88 miliona evra za pomoć u oblasti upravljanju migracijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar