U trendu

Fajon: Uspostavljanje Ustavnog suda do kraja meseca uslov da se Crna Gora vrati na evropski put

Ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon poručila je danas da je uspostavljanje Ustavnog suda u punom kapacitetu „prvi korak“ koji Crna Gora „treba da napravi da bi se vratila na evropski put“.

„Do kraja ovog meseca bismo želeli da vidimo ostvarenje tog važnog koraka, a potom i dalje pozitivan razvoj događaja“, rekla je Fajon podgoričkim Vijestima.

Ustavni sud Crne Gore je u blokadi od septembra prošle godine, jer nema kvorum za odlučivanje. Parlamentarne partije nemaju dogovor oko izbora sudija i do sada je propalo pet konkursa za sudije tog suda.

Ustavni odbor Skupštine Crne Gore raspisao je 25. decembra prošle godine novi, šesti javni konkurs za izbor četvoro od sedam sudija tog suda.

Rok za podnošenje prijava ističe danas i očekuje se da bi Ustavni sud mogao biti kompletiran do kraja januara. Za izbor sudija tog suda neophodna je dvotrećinska većina u Skupštini, odnosno glasovi vlasti i opozicije.

Fajon i ministar inostranih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg posetili su Podgoricu u decembru i upozorili da bi blokada rada instutucija mogla da dovede do prekida pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Ministarka inostranih poslova Slovenije je u najnovojoj poruci saopštila da „ne želi da prejudicira“ raspravu unutar EU na temu zaustavljanja pregovora Crne Gore sa EU ili uskraćivanja finansijske pomoći.

„Naprotiv, želim da pomognem, u ime Slovenije i u ime EU, da Crna Gora ostane na evropskom putu i ubrza aktivnosti koje vode ka konačnom cilju – članstvu u EU. Najvažnije u ovom trenutku je da se što pre uspostavi delovanje Ustavnog suda u punom kapacitetu, što je neophodni korak do razrešenje političke i institucionalne krize“, kazala je Fajon Vijestima.

Ona je ocenila da je važno da politički akteri „što pre dođu do konsenzusa oko najvažnijih pitanja“.

„Naša želja je da Crna Gora što pre prevaziđe ovu krizu i dobije vladu sa punim legitimitetom. Uspostavljanje Ustavnog suda u punom kapacitetu je prvi korak na ovom putu. Do kraja ovog meseca bismo želeli da vidimo ostvarenje tog važnog koraka, a potom i dalje pozitivan razvoj događaja“, kazala je predstavnica EU.

Mandatar za sastav nove vlade Miodrag Lekić je pre par dana, posle konsultacija sa parlametnarnom većinom, proglasio neuspeh pregovora o formiranju vlade. Opozicija traži raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i dogovor u uslovima za njihovo održavanje. Crnu Goru naredne godine očekuju i redovni predsednički izbori.

Predsednica Skupštine Danijela Đurović najavila je ranije da će nakon božićnih praznika ponovo pokrenuti parlamentarni dijalog radi dogovora o ključnim pitanjima u Crnoj Gori.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.