U trendu

Firma iz Zagreba uplatila na račun prevaranta milione kuna

ZAGREB – Policijska uprava Zagreba je saopštila da istražuje sumnju da je nepoznati kompjuterski prevarant presreo elektronsku komunikaciju jedne zagrebačke firme s poslovnim partnerom iz EU i naveo je da na njegov račun uplati više miliona kuna.

Policija je precizirala da je u avgustu primila prijavu odgovorne osobe zagrebačke kompanije da je nepoznata osoba putem elektronske pošte presrela njihovu komunikaciju s firnom iz EU, nakon čega je nepoznati počinilac dostavio kompaniji iz Zagreba podatke o broju svog bankarskog računa na koji treba da izvrše plaćanje usluge, prenosi Hina.

Na taj način izvršena je uplata više miliona kuna na račun počinioca, dodala je zagrebačka policija, koja utvrđuje sve okolnosti događaja.

Iz policije su upozorili građane i firme na prevare s računima (BEC – Busineš Email Compromise), gde se počinioci predstavljaju kao klijenti ili dobavljači i navode drugu stranu da izvrši uplatu za određene usluge na bankarski račun koji kontroliše počinilac.

Kompanijama se savetuje da se postaraju da im zaposleni budu obavešteni i svesni ove vrste prevare i upućeni kako da ih izbegnu i da se pobrinu da njihovo osoblje pazi na sadržaj koji dele na društvenim mrežama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.