U trendu

FK Dinamo: Užasnuti smo, Mamić je žrtva politike

Hrvatski fudbalski klub Dinamo iz Zagreba saopštio je danas da je užasnut oružanim napadom i pokušajem ubistva savetnika kluba Zdravka Mamića u Tomislavgradu.

„Mamić je bio u privatnoj poseti Tomislavgradu, gde u ovo vreme svake godine odlazi povodom godišnjice smrti oca. Očito je da je ovaj događaj bio planiran, te je nastavak napada na gospodina Zdravka Mamica iz 2014. godine“, navodi se na zvaničnoj internet stranici Dinama.

Dinamo dodaje da, iako je zastrašujuće da se ovakav pokušaj likvidacije događa u modernom demokratskom društvu, takav razvoj ne čudi, s obzirom na linč prema Mamići koji postoji već godinama u Hrvatskoj.

„Zdravku Mamicu godinama se krše ljudska prava, ne samo učestalim ugrožavanjem njegovog života i fizičkim napadima na njega, nego i medijskim napisima koji raspiruju i potiču na mržnju. Apsolutno osuđujemo napad koji je sada prerastao svaki oblik netrpeljivosti i mržnje, koji ni pre nismo odobravali i koji su nadležne institucije davnih dana mogle sprečiti svojim delovanjem“.

Iz Dinama podsećaju da su napadi na Mamića počeli još pre tri godine na stadionu Poljud na utakmici Hajduk – Dinamo, potom ispred Županijskog suda u Splitu kada je gađan dimnim bombama, baljama i flašama, kao i nedavno u Bolu na ostrvu Brač kada je dobio udarac u glavu od napadača i pao u more.

„Hoće li konačno neko odgovarati za ugrožavanje života Zdravka Mamica ili će se i ovoga puta raditi o remećenju javnog reda i mira s nepoznatim počiniocima? Hoćemo li ponovno videti izostanak svake reakcije politike, sudova, medija, osude javnosti? Nažalost, bojimo se odgovora na to pitanje. Za ovo što se dogodilo odgovorni su svi: politika, pojedinci, društvo u celini i vreme je da nadležne institucije konačno reaguju u skladu sa zakonom i temeljima pravne države, kako bi svi građani bili sigurni. Vreme je da svi zajedno osudimo zločince koji se na ovaj način obračunavaju sa svojim neistomišljenicima“, zaključuju iz zagrebačkog kluba.

Mamić je danas ranjen iz vatrenog oružja u Tomislavgradu, kada se vraćajući sa groblja, gde je davao pomen svom ocu, napadač iskočio iz grmlja i upucao ga u nogu.

Policija traga za nepoznatim počiniocima, a sumnja se da maskirani napadač nije delovao sam.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.