U trendu

Forto: Izetbegović odbila inspekciju u KCUS

SARAJEVO – Tužilaštvo Federacije BiH uputilo hitan zahtev Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu za formiranje predmeta i provere navoda medija o postojanju sumnje u nepravilnost rada ove medicinske ustanove.

Mediji su ranije preneli da je grupa anesteziologa sa KCUS uputila pismo menadžmentu ove ustanove u kojem upozoravaju na nepravilnu upotrebu respiratora i druge probleme u funkcionisanju tzv. kovid odeljenja, zbog čega je navodno, više pacijenata preminulo.

Federalno tužilaštvo je od kantonalnog tužilaštva zatražilo formiranje predmeta s obzirom na to, kako se navodi, da je ova informacija uznemirila javnost.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić sastao se danas sa direktorkom KCUS Sebijom Izetbegović i predstavnicima te medicinske institucije, posle kojeg je izjavio da imaju zajedničke stavove, ali do zajedničkih zaključaka nisu mogli da dođu“.

KCUS je odbio predlog da u tu zdravstvenu ustanovu uđe federalna inspekcija, potvrdio je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto posle sastanka sa predstavnicima te institucije.

Sarajevski mediji pišu da su u dva pisma koja nisu službeno dostavljena medijima iznesene kritike na uslove rada u KCUS-u, a posebno se ističu optužbe u vezi sa radom respiratora koji su nabavljeni preko kompanije “Srebrena malina”.

Direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović nakon sastanka nije želela da daje izjavu medijjima, a ministar Vranić je rekao da se u narednom periodu mora uspostaviti bolja komunikacija, kao i da KCUS „ne može da bude zatvoren kao tvrđava“.

Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saopštio je juče da nije umro nijedan pacijent koji je bio na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla „Srebrena malina“, a zbog kojih se vodi krivični postupak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.