U trendu

Frka Petešić:Članovi Naučnog saveta nisu razrešeni

ZAGREB – Šef Kabineta hrvatskog premijera Zvonimir Frka Petešić izvinio se danas članovima Naučnog saveta vlade i javnosti zbog nesporazuma u vezi sa isključivanjem pet članova iz daljeg rada tog vladinog tela, a odgovornost za to je preuzeo na sebe i istakao da oni nisu smenjeni.

Kako je prenose zagrebački mediji, Frka Petešić je rekao da je došlo do kontradiktornih informacija nakon njegovog sinoćnjeg razgovora sa dvoje od pet članova Saveta, dok je troje bilo nedostupno.

On tvrdi da je čanovima Saveta „zahvalio NA saradnji“, a ne da im „SE zahvalio“ na saradnji.

Ipak, na konferenciji za novinare potvrdio je da u radu Saveta nešto škripi.

Rekao je, naime, da je u protekla da meseca došlo do „žustrijih rasprava u kojima je bilo oprečnih stavova“, kao i da su neslaganja unutar tog tela „prerasla ponekad i u otvoreno prozivanje“ u javnosti, bez razgovora među članovima, što je otežalo rad tog tela.

Bilo je, potvrdio je, i zahteva da se neki članovi „izbace“ iz Saveta, ali da ni premijer ni članovi vlade, kao ni on, kako je rekao, „nisu pozvani da arbitriraju i kažu ko je od članova Saveta u pravu ili u krivu“.

Dodao je da su čak i stavovi članova Saveta o merama bili prilično neujednačeni.

U sinoćnjem razgovoru sa dvoje od pet članova Saveta izneo je, kaže, svoje razočaranje i rekao im da misli da ovakva saradnja nema smisla.

„Međutim, premijer ih nije razrešio, ali da je ovakva saradnja otežana u ovakvim uslovima, sigurno da jeste i da bi bila bolja bez ove nemile epizode. Žao mi je zbog ovoga, možda ja nisam bio jasan u svom nastupu, možda sam dozvolio da naslute da ih je premijer razrešio“, rekao je Frka Petešić.

Dodao je i da je vladi stalo do saradnje s naučnicima, ali i da oni moraju pronaći način za kvalitetniju međusobnu saradnju i uvažavanje i onda kad se ne slažu, i da ne treba takva neslaganja dovesti do prekomernog međusobnog „granatiranja“, zbog čeka i vlada trpi štetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.