U trendu

Fronteks počeo rad u Severnoj Makedoniji

 Početak zajedničke operacije Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu Fronteks u Severnoj Makedoniji obeležen je danas u Skoplju.

Na svečanosti u policijskom trening centru u skopskoj opštini „Djorče Petrov“, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je dolazak Fronteksa znači zaštitu granica, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje.

„Fronteks za nas znači pravovremeni odgovor na sve bezbednosne rizike u našoj zemlji, znači sigurnost i miran san za našu decu, znači kontrolu migracionih kretanja, znači suočavanje sa međunarodnim kriminalom, znači priznanje naše čvrste posvećenosti očuvanju i unapređenju makedonskog jezika na putu evropskih integracija, znači mogućnosti za primenu profesionalnih evropskih standarda i očuvanje međunarodnog mira i bezbednosti“, rekao je on.

Kako je istakao Kovačevski, početak zajedničke operacije Fronteksa sa pripadnicima policije Severne Makedonije je u duhu čvrste posvećenosti i rešenosti njegove zemlje da što pre postane deo šire evropske zajednice.

Sprazum Fronteksa sa Severnom Makedonijom, koji je više godina blokirala Bugarska, prvi je sporazum Severne Makedonije sa Unijom na makedonskom jeziku, posle početka pristupnih pregovora u julu prošle godine. Sobranje Severne Makedonije je taj dokument ratifikovalo 13. februara ove godine.

„Ponosni smo kao nacija što je ovaj sporazum prvi potpisani sporazum sa Evropskom unijom, na makedonskom jeziku, bez dodataka, fusnota i zvezdica, što je dokaz zaštite makedonskog jezika i makedonskog identiteta, koji su ovim dokumentom postavljeni su na evropski nivo, zajedno sa svim ostalim jezicima i identitetima zemalja članica EU“, istakao je Kovačevski.

Izvršni direktor Fronteksa Hans Lejtens je rekao da je ova saradnja odlčan primer kako Frontes želi da sarađuje sa trećim zemljama, sa Severnom Makedonijom i istalim zemljama koje nose teret migrantskih ruta.

„Snage Fronteksa će biti prisutnije i time ćemo obezbediti kvalitetnije i više bezbednosti na granicama i nadam se i uveren sam da će to pomoći u borbi protiv kriminala i onima kojima je naša pomoć potrebna“, rekao je Lejtens.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.