U trendu

Glas Srpske:Bošnjaci dominantni u Tužilaštvu BiH

BANJALUKA – Da Bošnjaci dominiraju u Tužilaštvu BiH ukazuju brojevi prema kojima od 57 tužilaca čak 75 odsto dolazi sa prostora Federacije BiH, a najveći broj njih, više od 45 odsto se izjašnjavaju kao Bošnjaci, piše banjaučki Glas Srpske.

Prema podacima Tužilaštva, iz FBiH dolazi 16 Bošnjaka, četvoro Srba, devet Hrvata, kao i četvoro iz reda ostalih, dok iz Republike Srpske dolazi 14 tužilaca, od čega 13 Srba i jedan koji se izjašnjava kao ostali.

Kada je reč o službenicima sa visokom stručnom spremom zaposlenim na neodređeno vreme, od njih 107, više od 60 odsto čine Bošnjaci, dok Srbi čine 18, a Hrvati 16 odsto.

Prema mestu prebivališta, čak 87 od 107 službenika dolazi iz FBiH, 18 je iz Republike Srpske, a troje iz Brčko distrikta.

Savetnik srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milan Tegeltija istakao je da nacionalna struktura u svim institucijama na nivou BiH na prvi pogled približno odgovara popisu stanovništva iz 1991. godine.

„Međutim, kada se pogleda entitetska zastupljenost, onda je vidljivo da tu postoji značajna disproporcija na štetu srpskog naroda i Republike Srpske, a u korist Bošnjaka i FBiH“, naveo je Tegeltija.

Disproporcija, kaže, postoji od osnivanja tih institucija, u prvom periodu od 2003. do 2007. godine, kada su na te pozicije imenovani uglavnom ljudi iz FBiH, bilo da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili ostali, s tim da su se kao ostali uglavnom izjašnjavali poreklom Bošnjaci, kako bi na taj način popunili i tu kvotu u pravosudnim institucijama.

Tegeltija posebno ističe činjenicu da je reč o nesmenjivim, odnosno stalnim, a ne mandatnim funkcijama, koje se obavljaju do odlaska u penziju i da je od početka takva situacija zacementirana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.