U trendu

Glunčić: Ako zaboravimo prošlost, nemamo budućnost

BEČ – Hrvatska će se tokom predsedavanja EU posvetiti jedinstvu Evrope, ali i „Evropi koja se seća“, istakao je ambasador Hrvatske u Austriji Danijel Glunčić.

Glunčić je, na sinoćnjem svečanom koncertu ansambla „Lado“ u Beču, povodom predsedavanja Zagreba Evropskim savetom, rekao da je Evropa više nego samo ekonomska i finansijska zajednica, već je uspostavljena kao projekat kojim treba da se izbegne rat u Evropi.

„Ako zaboravimo prošlost, nemamo budućnost“, upozorio je on, dodajući da treba biti obazriv sa populizmom i nacionalizom.

Ukazao je da je Hrvatska početkom 1990-tih to doživela tokom „odbrambenog rata“, kada su austrijski građani odigrali važnu ulogu u pomoći njegovoj zemlji.

„Ono što su Austrija i Evropa dali Hrvatskoj ne može da se meri novcem, ali to vraćamo i to kroz razne oblike, kao što je i kultura“, rekao je Glunčić.

Ističući potrebu za jedinstvom u EU, on je kazao da je povezujući element ono što čini Uniju jedinstvenom.

„Ako ne bi imali tu povezanost onda bi se dogodile stvari koje su u sećanjima naših starijih sugrađana“, kazao je Glunčić, koji je 13. januara predao akreditive predsedniku Austrije Aleksanderu van der Belenu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.