U trendu

GO SDA: Destruktivnom politikom Dodik ugrožava mir

SARAJEVO – Glavni odbor SDA BiH, Bakira Izetbegovića, usvojio je danas osam zaključaka od kojih se većina odnosi na politiku koju vodi srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD, Milorad Dodik, te pozivaju OHR, međunarodnu zajednicu i garante Dejtonskog sporazuma da zauzmu odlučniji stav prema, kako kažu, destruktivnoj politici koja bi mogla ugroziti mir u BiH i regionu.

U saopštenju GO SDA se navodi da izražavanje zabrinutosti i mlake reakcije samo dodatno ohrabruju predvodnike destruktivnih politika.

„S obzirom da Milorad Dodik najavljuje produbljivanje krize kroz delovanje Narodne skupštine RS, očekujemo da se odlučnost na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma pokaže odmah i tako na vreme zaustavi dodatna destabilizacija prilika u BiH“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Glavni odbor SDA je, naime, ocenio „štetnom za državu i sve njene narode i građane, politiku koju već duže od deceniju sprovode Dodik i SNSD“.

Dodik, kažu, od 2006. godine gotovo na dnevnoj bazi vređa i omalovažava državu BiH i njene institucije, govori o BiH kao nemogućoj i neodrživoj državi, bez ustezanja govori o podeli zemlje, brisanju granice na Drini, crta nove granice na Balkanu. „Istovremeno, vređa i Bošnjake, šovinistički poručuje da mu ‘neće suditi muslimani’, Bošnjake povratnike naziva ‘okupatorima Podrinja’, ezan ‘arlaukanjem’, nasrće na njihov identitet, negira bosanski jezik, negira genocid, pokušava da menja karakter rata, odlikuje ratne zločince. Od 2006. godine do danas, referendumom je u različitim prilikama pretio skoro 50 puta“, stoji u obrzloženju jednog od zaključaka.

Kao kulminacija takve, kako navode, Dodikove politike je izazivane krize oko uspostavljanja vlasti i pokušaj da se volja entiteta nametne državi u oblastima za koje je ona isključivo nadležna i time zaustavi NATO put BiH.

U jednom od zaključaka GO SDA je pozvao SNSD da prestane sa politikom destabilizacije države, jer to, kako tvrde, ne može doniti nikome ništa dobro, a naročito ne srpskom narodu i entitetu RS, u čije ime se, navodno, vodi takva politika. SNSD se, takođe, poziva na poštovanje Ustava i zakona BiH, te Principa za formiranje vlasti na nivou BiH, koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH, 5. avgusta sa važenjem od mesec dana.

Navodeći Dodika kao glavnog krivca zbog krize nastale povodom formiranja Saveta miistara, SDA poručuje da neće odustati od svojih principa i neće, kažu, dopustiti da se entitet, u ovom slučaju Republika Srpska, nametne državi u nadležnostima koje su isključivo državne.

Iako navode da SDA neće odustati odustati od svojih stavova, oni pozivaju, kako kažu, sve relevantne sagovornike na nastavak razgovora o formiranju vlasti i postizanje konsenzus koji će omogućiti slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i imenovanje mandatara za sastav Saveta ministara BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.