U trendu

GR: SIRIZA podržava kandidata vlasti za predsednika države

ATINA – Lider najveće opozicione stranke u Grčkoj SIRIZA Aleksis Cipras izjavio je da će njegova stranka podržati kandidaturu Katerine Sakelaropolou za predsednicu te zemlje, objašnjavajući takvu odluku njegove stranke kao čin odgovornosti.

Prethodno je grčki premijer Kirijakos Micotakis predložio Sakelaropolou za predsednicu Grčke.

Petogodišnji mandat aktuelnog predsednika te zemlje Prokopisa Pavlopulosa ističe 15. februara ove godine.

Cipras je rekao da će oni dati priliku novom predsedniku Republike da bude izabran velikom većinom poslaničkih glasova, jer, kako je kazao, to je potrebno za one koje preuzimaju veliku odgovornost, a i da pokažu jedinstvo grčkog naroda i demokratije u narednih pet godina.

“Naša podrška za Sakelaropolou nije marketinški trik, već odgovoran stav koji uvek zauzima prema institucijama i u skladu sa našim vrednostima”, objašnjava Cipras.

On je pohvalio kandidatkinju za predsednika Grčke da je “snažno služila pravdi i da je doprinela u zaštiti individualnih prava i verske neutralnosti te zemlje”.

Istovremeno Cipras je optužio Micotakisa da je počinio “veliku grešku” time što nije podržao aktulenog predsednika Prokopisa Pavlopulosa za još jedan mandat, što je prema grčkom ustavu moguće.

Podrška opozicione SIRIZA znači da je Sakelaropolou do sada osigurala 244 glasova u grčkom parlamentu od ukupno 300 poslanika, te da će biti izabrana u prvom krugu glasanja.

Katerina Sakelaropolou koja nije partijski opredeljena,inače je prva žena izabrana za predsednik Vrhovnog suda u toj zemlji u oktobru 2018. godine.

Predsednički izbori u Grčkoj su posredni, odnosno parlament glasa o izboru novog predsednika čiji mandat traje pet godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.