U trendu

Grci u štrajku zbog novog zakona o socijalnom osiguranju

ATINA – Sindikat zaposlenih u javnom sektoru (ADEDI) u Grčkoj danas je počeo 24-časovni štrajk o znak protesta zbog novog zakona o socijalnom osiguranju, prenosi MIA.

Od jutros u šest sati na ulicama glavnog grada Atine nema autobusa, trolejbusa i tramvaja, a ne radi ni metro, jer u štrajku učestvuju zaposleni u javnom prevozu.

To će blokirati grčku prestonicu.

Problema će biti i u pomorskom saobraćaju, jer će brodovi u najvećoj luci Pireas ostati u luci, dok će biti promena u funkcionisanju saobraćaja i u druge dve atinske luke.

Jedino će železnički saobraćaj funkcionisati normalno.

U štrajku će učestvovati i Federacija zaposlenih u državnim bolnicama, kao i Federacija zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Novinari će takođe prekinuti rad od 12 do 15 časova, kako bi podržali sindikate.

Iz sindikata zaposlenih u javnom sektoru (ADEDI) navode da u novom zakonu ne postoje izmene u starosnoj granici za penzionisanje, odnosno da se i u novom zakonu zadržava granica od 67 godina ili 62 godine, sa 40 godina staža.

Između ostalog, traže vraćanje 13. i 14. plate, kao i državnu garanciju za sve penzije.

Na odvojenom protestu će učestvovati i sindikat Komunističke partije (PAME).

Kako navode izvori grčke vlade za agenciju ANA-MPA, protestuje se protiv zakona koji je donela sada opoziciona stranka SIRIZA u 2016. godini, čije negativne odredbe se ukidaju u novom zakonu atuelne vlade Nove demokratije.

„Reč je o sindikalnoj nerazumnosti, a štrajkovi imaju čisto partijske motive i ciljeve“, navode grčki vladini izvori za ANA-MPA.

Ministar za rad i socijalnu politiku Grčke Janis Vrucis je rekao da je reč o atraktivnom zakonu koji predviđa i povećanje penzija.

On je dodao da je reč o prvom zakonu o socijalnom osiguranju u istoriji koji je zasnovan na ekspertskoj studiji koja potvrđuje održivost sistema osiguranja u toj zemlji do 2070. godine, te da je reč i o prvom zakonu nakon 12 godina koji ne predviđa nikakvo smanjenje penzija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.