Grčka crkva odbija versku sahranu u slučaju kremiranja pokojnika

Dva meseca posšto je otvoren prvi krematorijum u ​​Grčkoj, moćna Grčka pravoslavna crkva ponovila je u sredu svoje protivljenje kremiranju mrtvih i svoje odbijanje verske sahrane u slučaju kremacije.

„Mrtva tela nisu otpad (…) Crkva se protivi spaljivanju (…) tragično je spaljivanje ili usitnjavanje nečega što ima stvarnu vrednost“, piše u dokumentu Crkve na četiri stranice upućenom „narodu“ koji će biti deljen vernicima u svim crkvama.

Pošto „Crkva poštuje slobodu onih koji odluče da se prepuste vatri.., i oni moraju Crkvi priznati slobodu da nije dužna da slavi njegovo… odbacivanje pogrebne tradicije“, piše u tekstu.

Kao jedna od poslednjih zemalja u Evropskoj uniji koja je omogućila spaljivanje mrtvih, Grčka je otvorila svoj prvi krematorijum početkom oktobra, izgradjen privatnim sredstvima u Riconi, 80 kilometara od Atine.

U zemlji u kojoj više od 90 odsto stanovnika kaže da su pravoslavci, krematorijum je blokirala Grčka pravoslavna crkva koja se drži pravoslavnog rituala sahrane.

U nedostatku krematorijuma, stotine grčkih porodica bile su primorane da prenose posmrtne ostatke svojih rođaka u susednu Bugarsku.

Od izbijanja finansijske krize, broj kremacija je rastao jer je su klasične sahrane skuplje.

Zakonom je prvi put 2006. godine odobreno „kremiranje tela“ što su zahtevale i pristalice sekularizma i mnoge opštine u kojima je nestalo mesta na grobljima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.