U trendu

Grčka daje državljanstvo i supruzi i deci Toma Henksa

ATINA – Grčka vlada proširila je svoju ponudu za dodelu počasnog državljanstva američkom glumcu Tomu Henksu i na njegovu suprugu i njihovo dvoje dece, u znak zahvalnosti porodici za njihovu pomoć žrtvama požara koji su zahvatili Grčku 2018. godine.

Prošlog meseca grčki predsednik Prokopis Pavlopoulos potpisao je ukaz o dodeli počasnog državljanstva 63-godišnjem Henksu, „obožavatelju Grčke“.

„Porodica Henks dala je signal širom sveta za hitne akcije pomoći našim sugrađanima stradalim od požara“, navodi se u ukazu potpisanom 27. decembra i dodaje da Henksovi imaju izuzetne zasluge za pomoć Grčkoj kroz podršku dobrotvornim organizacijama.

U požarima tokom jula 2018. godine u okolini Atine poginulo je više od 100 ljudi.
Henks sa ženom, glumicom i producentkinjom Ritom Vilson, koja ima grčko i bugarsko poreklo, i sinovima Česterom i Trumanom često letuje u Grčkoj, na ostrvu Antiparos.
Vilsonova je producentkinja filma „Moja velika mrsna pravoslavna svadba“ iz 2002. godine, o životu porodice grčkih imigranata u predgrađu Čikaga, veoma vezane za korene i tradiciju.
Henks je dva puta dobio Oskara za najboljeg glumca, za uloge u filmovima „Filadelfija“ i „Forest Gamp“.
Prema grčkom zakonu, počasno državljanstvo može biti dodeljeno osobi koja ima izuzetne zasluge ili ako je dodela tog državljanstva u javnom interesu.

(Tanjug)