U trendu

Grčka: Dan nezavisnosti bez parola o Makedoniji

ATINA – Dan nezavisnosti Grčke i ove godine će biti obeležan vojnom paradom u Atini, ali za razliku od prethodnih godina kada je grčka vojska marširala pod sloganom „Makedonija je Grčka“, ove godine ovaj slogan je zabranjen, prenosi makedonska televizija Sitel.

„Makedonija. . . ćuti“, bio je komentar grčkih medija nakon što je na jučerašnjoj studentskoj paradi, koja uobičajeno prethodi vojnoj, bilo zabranjeno da se izvodi nacionalni marš „Slavna Makedonija“. Ovu odluku, kako su izjavili iz protokola, donela je opština i opštinski region Atina.

Grčka je preuzela sve mere kako ne bi se tokom dana nezavisnosti dogodili incidenti koji su obično ranije činile specijalne pomorske snage „žabe“, koji su izvikivali uvrede protiv Makedonaca ili Albanaca, bez naknadnih sankcija.

Sada, nakon usvajanja Prespanskog sporazuma, vojni vrh je najavio da će biti sankcionisani bilo koji incidenti, a poslato je i naređenje koje zabranjuje bilo kakve parole.

„Očuvajte dostojanstvo i jedinstvo oružanih snaga jer će biti disciplinskih ili krivičnih sankcija ukoliko ima incidenata“, navodi se u naređenju vojnog rukovodstva.

Grčke vlasti preuzele su i dodatne mere na trgu Sintagma u Atini gde će biti uklonjeni svi oni koji žele da protestuju protiv Prespanskog sporazuma ili da uzvikuju „Makedonija je Grčka“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.