U trendu

Grčka: Pitanje života ili smrti za bolesnike

Finansijska kriza je u Grčkoj već skresala budžete bolnica, a ograničenje platnog prometa i zatvorene banke prete da izazovu nestašicu lekova, te direktor jedne bolnice u Atini upozorava da su ljudski životi u opasnosti.

Pre krize, lekovi za hronične bolesti poput raka su u znatnoj meri bili subvencionisani, ali pacijenti kojima su plate i penzije smanjene 30 do 50 odsto, ni pre nisu lako mogli da doplaćuju razliku. Zdravstveno osiguranje to više ne može da finansira, te sada većinu cene moraju da plate sami bolesnici.

Jedan od njih, Janis Kaloidas (61) obolelo od raka kostiju, sada treba da za lekove sakupi 3.500 evra, penzija mu je 500 evra, a ni do nje ne može da dođe u celini jer banke ne rade.

On je među mnogobrojnima koji čekaju pomoć u bolnici ELPIS u Atini. Bolnica ne može da im obezbedi lekove, o čemu im daje potvrde, uz preporuku da zatraže prijem u bolnicu, delom o svom trošku.

Ta bolnica osnovana 1842. godine, čiji naziv na grčkom znači „nada“, ima zadatak da pomaže i pacijentima bez osiguranja. „Sve koji dođu, bolnica prihvata, čak i ako nemaju zdravstveno osiguranje“, kaže upravnik Teo Janaros. „Evropljani ne znaju šta se ovde dešava. Oni ne razumeju da ovde ljudi umiru“.

Po OECD, zdravstveni budžet po glavi stanovnika u Grčkoj opao je za 25 odsto od 2009. do 2012, a opada i dalje.

Već zabrinut jer bolnici nestaje novca, upravnik ima problema jer se dobavljači ustežu od isporuka očekujući pogoršanje grčke krize. „Kompanije su počele da nas ucenjuju“, kaže Janaros. „Dobili smo i pisma u kojima kažu da više ne mogu da nas snabdevaju zbog situacije“.

„A mi ne možemo da radimo bez lekova, potrošnog materijala, hrane za pacijente. Ovo nije šala, ovo je stvarno zločin“, upozorio je upravnik bolnice.

„Za sada imamo zalhe za dva meseca“, rekao je Evangelos Kolotronis, direktor grčkog proizvođača lekova ADELKO, dodajući da je većina uvoznih sirovina dolazi iz Nemačke, Italije, Francuske i Švajcarske.

„Danas smo podneli zahtev Ministarstvu (zdravstva) da odobri isplatu više naloga u iznosu od 160.000 evra. Bojim se da će potrajati dok to ne učine“, rekao je on.

Upravnik bolnice Janaros kaže da neke bolnice pomažu jedna drugoj u nestašici lekova.

„Ljudski životi su u opasnosti i mora se uraditi nešto pre no što se stigne do tačke s koje nema povratka“, upozorio je direktor bolnice govoreći o pregovorima Grčke s poveriocima. On kaže da će zato otputovati u Brisel da liderima govori o tome kolika je ljudska cena politike štednje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.