Grčka planira da migrante deportuje u njihove zemlje

ATINA – Grčka planira da migrante koji su posle 1. marta ilegalno ušli na njenu teritoriju deportuje u njihove matične države, a do tada će biti prebačeni u grad Seres na severu zemlje, izjavio je grčki ministar za migracije Notis Mitarači.

On je rekao da će migranti koji su ušli u zemlju pre 1. januara 2019. godine u narednim danima sa grčkih ostrva biti prebačeni na kopno, penosi Rojters.

Grčka je 1. marta saopštila da u narednih mesec dana neće primati zahteve za azil, nakon što su hiljade migranata pohrlile iz Turske ka granici te zemlje u pokušaju da pređu u Evropsku uniju.

Ankara je prošle nedelje saopštila da više neće sprečavati odlazak migranata u Evropu, nakon što su u vazdušnom napadu u Siriji poginula 33 turska vojnika.

Evropska unija i Grčka optužuju Tursku da namerno podstiče migrante da pređu granicu kako bi izvršila pritisak na Brisel da Ankari pruži veću finansijsku pomoć, kao podršku njenim geopolitičkim ciljevima u sirijskom konfliktu.

Turska je inače optužila Grčku da je na zajedničkoj granici ubila jednog migranta i povredila petoro, što Grčka snažno negira.

Grčka, s druge strane, optužuje tursku policiju da su koristili suzavac kako bi pomogli migrantima da ilegalno pređu na teritoriju EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.