U trendu

Grčka pozdravlja francusko vojno pojačanje u Sredozemlje kao signal pretećoj Turskoj

Francuska je poslala dva lovačka aviona „rafal“ i dva broda Ratne mornarice u istočno Sredozemlje gde je Turska ponovo poslala u grčki deo mora brod za potragu za gasom i naftom u podmorju, uz pratnju flotile ratnih brodova, te je isplovila i ratna flota Grčke.

Ministarstvo odbrane Francuske je navelo da će dva „rafala“ stići danas na Krit i ostati nekoliko dana. Prethodno su bili na Kipru zbog vojne vežbe.

Nosaču helikoptera „Toner“ koji je na putu za Bejrut s pomoći, noćas se pridružila fregata „Lafajet“ koja stigla iz Larnake, na Kipru, gde je vežbu s grčkom ratnom mornaricom, prenosi agencija Frans pres.

„Cilj ovog vojnog prisustva je nezavisna procena situacije i da se potvrdi privrženost Francuske slobodi i bezbednosti plovidbe na Sredozemlju i poštovanju medjunarodnog prava“, navelo je Ministarstvo.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis danas je zahvalio Francuskoj zbog jačanja vojnog prisustva u istočnom Sredozemlju, prenosi agencija AP.

Micotakis je u poruci napisao da je francuski predsednik Emanuel Makron „pravi prijatelj Grčke i čvrst zaštitnik evropskih vrednosti i medjunarodnog prava“.

Makron je jačanja francuskog vojnog prisustva najavio sinoć, posle telefonskog razgovora s Micotakisom, i pozvao i Grčku i Tursku, članice NATO-a, da se usmere na smirivanje tenzija.

Turska je u ponedeljak poslala brod za traganje za gasom i naftom, praćen ratnim brodovima, poslala u protsor izmedju grčkog Krita i Kipra.

Grčka je zato ponovo stavila vojsku u pripravnost i poslala ratne brodove u tu oblast južno od turske obale.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.