U trendu

Grčka: Rode koje se sele u Afriku žrtve požara u Grčkoj

ATINA – Veliki broj roda koje u ovo doba godine preleću Grčku na putu prema Africi postale su žrtve požara koji besne širom zemlje.

Dezorijentisane plamenom rode se lako izgube, povrede i smrtno stradaju, upozorile su organizacije za zaštitu divljih životinja, prenosi Rojters.

Svake godine rode preleću iznad regije Atika kod Atine na putu prema rtu Sounion koji se nalazi na oko 70 kilometara jugoistočno od glavnog grada Grčke, a na Sounionu čekaju povoljne vetrove koji im pomažu da prelete Sredozemno more na putu ka svom zimskom prebivalištu u Africi.

„Nažalost, ove godine migracija roda se poklapa sa požarima u Grčkoj“, rekla je Maria Ganoti, predsednica Helenskog udruženja za zaštitu divljih životinja ANIMA, koje neguje i rehabilituje divlje životinje u svom centru za prvu pomoć u Atini.

Ona je rekla da su se u poslednja tri dana rode nalazile na „mestima gde nikada ne bi bile“, poput Vrilisije, u Halandaru na Svetoj Gori, ali i na stambenim zgradama u rezidencijalnim kvartovima severne Atine.

Na nepoznatom terenu, mnoge rode postanu zbunjene i veliki broj ih strada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.