U trendu

Grčka: Šef Službe civilne zaštite podneo ostavku

ATINA – Šef grčke Službe civilne zaštite, Janos Kapakis, podneo je danas ostavku, dan nakon što je vlada smenila načelnike policijskih snaga i vatrogasne brigade posle javnih kritika zbog požara u kojem je nedavno poginulo više od 90 ljudi.

Kapakis (60), generalni sekretar Službe civilne zaštite (GSCP), podneo je danas ostavku ministru unutrašnjih poslova Panosu Skurletisu, rekao je zvaničnik tog ministarstva, prenosi Rojters.

Kapakis je prethodno bio na funkciji u vatrogasnoj službi, odakle se 2013. godine povukao s rangom brigadnog generala.

GSPC, inače, ima zadatak da smišlja i planira akcije vezane za procenu rizika, prevenciju i odgovore na prirodne katastrofe i vanredne situacije, a takođe, koordiniše operacijama rehabilitacije i informiše javnost o tim pitanjima.

Juče su načelnici policije i vatrogasne službe smenjeni, a njihove funkcije preuzeli su njihovi dosadašnji zamenici, kako je saopšteno iz kabineta premijera Aleksisa Ciprasa, u kojem se ne pominje direktno prošlomesečni požar, koji je protutnjao kroz Mati, malo mesto istočno od Atine.

U petak je i ministar civilne zaštite Nikos Toskas podneo ostavku pred oštrim kritikama u pogledu načina na koji je vlada rukovodila operacijama borbe protiv vatrene stihije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.