U trendu

Grčka traži od Turske da učini više na sprečavanju migracija

ATINA – Grčka je danas pozvala Tursku da učiniti više na sprečavanju neregularnih prelazaka migranata na njihovu teritoriju, rekavši da nedavni dolasci, posebno iz Somalije, izgledaju kao da su koordinirani.

„Više od polovine dolazaka na grčko ostrvo Lezbos od 1. novembra bili su iz Somalije, čiji su državljani prešli iz Turske“, saopštio je grčki ministar za migracije Notis Mitaraki na konferenciji za štampu.

„Mi jednostavno tražimo od Turske da ispuni svoju obavezu da pomažući nama proaktivno upravljamo i ograničimo ilegalnu migraciju “, rekao je on, preneo je Rojters.

Izneo je podatak da trenutno ima između dve i tri hiljade migranata na turskoj zapadnoj obalii i da od ukupno 214 migranata, koji su stigli do Lezbosa, 142 su bila iz Somalije.

Mitaraki je rekao i da oni za to dobijaju studentske ili zdravstvene vize Turske, a odatle, uz pomoć kriminalnih bandi, pokušavaju da pređu u Grčku.

„Ovi ljudi u stvari legalno stižu u Tursku, sa izričiitim ciljem ilegalne trgovine ljudima u Evropu“, poručio je grčki ministar.

On je na kraju rekao i da ne bi trebalo da bude sumnje i da se ovde se ne radi o geopolitici, već ilegalnoj trgovini ljudima u Evropsku Uniju, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.