Grčka traži veću podršku NATO u suočavanju sa migrantima

ATINA – Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos i premijer Kirjakos Micotakis zahtevali su od generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga praktičniju podršku Alijanse i aktivnije učesće u suočavanju sa migrantskim problemom i talasom migranata u Egejskom moru.

Micotakis je tokom susreta sa Stoltenbergom tražio aktivnije učešće NATO u suočavanju sa međunarodnim problemom i istakao da je važno prisustvo Alijanse u misiji na Egejskom moru.

“Tražio sam i razgovarao sa generalnim sekretarom o mogućnostima misije NATO na Egejskom moru. Smatram da je reč o korisnoj misiji koja je opravdala svoju važnost”, rekao je Micotakis.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na zajedničkoj konfrenciji za medije sa grčkim premijerom je istakao da je prisustvo Alijanse u Egejskom moru od posebne važnosti, jer je bila instrument koji je osigurao sprovođenje sporazuma između Turske i EU.

Stoltenberg je istakao da njihov mandat nije da zaustavi čamce, već da dele informacije, dodajući da su brodovi NATO često u prilici da prvi uoče čamce.

“Svestan sam da još postoje nelegalni prelazi i da se i dalje suočavati sa izazovom povezan migrantskom i izbegličkom krizom u Grčku, koja beleži veće brojke u poslednjih nekoliko meseci”, rekao je Stoltenber.

Grčki predsednik Prokopis Pavlopulos tokom susreta sa Stoltenbergom istakao je da Alijansa treba praktičnije da podrži Grčku u suočavanju sa izbegličko-migrantskim problemom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.