najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Grčke opozicione stranke užasnute odlukom Vlade o referendumu

Objava premijera Aleksisa Ciprasa da će 5. jula u Grčke biti sproveden referendum o uslovima kreditora za dobijanja međunarodne finansijske pomoći, užasnula je opozicione partije a ispred bankomata u Atini tokom noći su se stvorili redovi građana koji žele da povuku svoj novac.

Ultradesničarska Zlatna zora je jedina opoziciona stranka koja nije osudila odluku Vlade koju je Cipras saopštio posle ponoći na televiziji. On je rekao da su kreditori tražili od Vlade da usvoji predlog kojim bi na pleća grčkog naroda pao “nov, neizdrživ teret”, i pozvao građane da 5. jula na referendumu “odgovore na ultimatum”. 

Glavna opoziciona stranka, konzervativna Nova demokratija ocenila je da radikalna levičarska vlada Grčke zastupa izlaz iz evrozone i Evropske unije.

“Cipras je doveo zemlju do apsolutne pat pozicije. Između neprihvatljivog sporazuma i napuštanja Evrope”, rekao je šef Nove demokratije Andonis Samaras.

Međutim, zvaničnici grčke vlade insistiraju na tome da referendum neće biti o promeni valute, to jest o vraćanju sa evra na drahmu.

Ministar odbrane, desničar Panos Kamenos – koalicioni partner Ciprasa, rekao je državnoj televiziji ERT da nema načina da Grčka napusti evro, s obzirom da u pravilima evrozone nije predviđen slučaj izbacivanja neke zemlje članice.

U podne je zakazana hitna sednica Parlamenta, radi ratifikacije odluke o referendumu. Vlada na čelu sa levičarskom Sirizom ima dovoljnu poslaničku većinu da referendum bude sproveden u delo. 

Cipras je objasnio da će pitanje na referendumu biti prihvatanje ili odbijanje uslova koje je kreditorska trojka – Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond – postavila pred Grčku za dobijanje novog sporazuma o pomoći, kojim bi ona izbegla bankrot.

Međutim tek danas će se u Briselu sastati ministri finansija 19 zemalja evrozone radi, kako se najavljuje, poslednjeg pokušaja da se dođe do obostrano prihvatljivog sporazuma.

Atina je saopštila i da će se njeni pregovarači danas sastati sa šefom Evropske centralne banke Mariom Dragijem.

Uplašeni Grci već mesecima povlače novac iz banaka, a od sinoć su se formirali redovi građana ispred bankomata u Atini gde čeka ispred mnogih čeka i po više od 2o ljudi.

Jedan od njih, Jorgos Pistevos, kaže da mu je uspelo da povuče 700 evra, koliko je dnevni limit, da mu drugi put nije uspelo, ali da će ponovo pokušati sutra. On je došao ispred bankomata čim je video vesti na televiziji jer, kako je objasnio, ne zna šta će se dešavati.

Cipras je rekao da će danas pitati kreditore da sadašnji program pomoći Grčkoj, čije važenje ističe 30. juna, produže za još nekoliko dana.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike