U trendu

Grčki građani očekuju bolje finasije, ko god da pobedi…

ATINA – Građani Grčke od nove vlade, bez obzira na to ko će pobediti na današnjim izborima, očekuju poboljšanje ličnog finansijskog stanja, kao i smanjenje poreza, prenosi portal a1on.

Deo glasača ubeđen je da će lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis biti novi premijer Grčke, dok su drugi rezervisani, ne žele da daju prognoze, ali i jedni i drugi smatraju da nova vlada treba da donese bezbednost i ekonomskij razvoj zemlje.

„Prošli smo skoro 10 godina krize, mislim da je vreme da se zemlja vrati u normalu. Ko god da pobedi danas, treba da se bori za bolju budućnost i da nas učini optimištičnijim društvom“, kazu sagovornici agencije MIA.

Lider opozicione Nove demokratije Kirijakos Micotakis i premijer Aleksis Cipras pozvali građane da masovno izlađu na izbore, a tek onda da idu na plažu.

Ilazak na glasanje u Grčkoj je ranije bio obavezan zakonom i Grci su da bi na primer dobili novi pasoš morali da, ako nisu glasali, daju objašnjenje za to.

Danas nisu predviđene nikakve kazne ali izlaznost birača na parlamentarnim izborima je gotovo uvek veoma visoka – između 70 i 80 odsto.

Prvi zvančni rezultati očekuju se da budu saopšteni oko 21 sat po lokalnom grčkom vremenu.

Grčka je podeljena u 59 izbornih jedinica, u kojma se bira 288 od ukupno 300 poslanika koliko ima grčki parlament.

Ostala 12 se biraju na jedinstvenoj listi na teritoriji cele zemlje.

Prema poslednjim anketama javnog mnjenja u toj zemlji, opoziciona Nova demokratija uživa ubedljivu prednost od deset odsto u odnosu na vladajuću SIRIZA.

Ipak grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da će borba trajati do poslednjeg minuta, te da građani Grčke još nisu dali svoju poslednju reč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.