U trendu

Grčki ministar: Makedonija ne može u EU dok ima iredentističke tendencije

Makedonija ne može postati deo Evropske unije sve dok bude pokazivala iredentističke tendencije prema Grčkoj u sporu oko naziva, izjavio je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

U govoru o grčkoj spoljnoj politici u Privrednoj komori Atine, Kocijas je istakao da „iredentističke tendencije Makedonije“ koje se pokazuju insistiranjem na nazivu „Makedonija“, znače pokušaj za preispitivanje granica, preneo je Radio Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.  

„Taj iredentizam znači osporavanje granica… Ne može se u savremenoj Evropi kao članica EU integrisati država koja ima takav irendentizam“, rekao je Kocijas.

Po njegovim rečima, problem Makedonije je „nepostojanje kulture kompromisa“, kako prema susednim državama tako i unutar te same zemlje.

„Onaj ko ne želi sa Grčkom da razgovara o suštinskom rešenju spora oko naziva, jeste onaj ko odbija da većini u parlamentu da mogućnost da formira vladu kakvu želi“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova o Makedoniji.

On je još kazao da su i pored spora oko naziva i problema s demokratijom u Makedoniji, veze dve susedne države pojačanje uz pomoć mera za izgradnju poverenja dogovorenih pretprošle godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.