U trendu

Grčki parlament 22. januara bira novog predsednika

ATINA – Grčka vlada dostavila je parlamentu predlog za izbor novog predsednika republike koji će biti održan 22. januara, prenosi grčki list Katimerini.

Poslanici će glasati za kandidata Katerinu Sakelaropolou, aktuelna predsednica Vrhovnog suda u toj zemlji, saopštila je premijer te zemlje Kirijakos Micotakis.

Nakon revizije člana 32 grčkog Ustava, potrebni su 200 glasovi poslanika u grčkom parlamentu da bi bio izabran novi predsednik.

Vladajuća stranka Nova demokratija ima 158 poslanika u grčkom parlamentu i potrebni su joj glasovi opozicionih poslanika kako bi Sakelaropolou bila izabrana za predsednicu te zemlje.

Danas je bivši premijer i lider grčke opozicione SIRIZA Aleksis Cipras podržao kandidaturu Sakelaropolou, čime je već obezbeđena podrška od 244 poslanika, zajedno sa glasovima poslanika iz redova SIRIZA.

Komunistička partija Grčke koja ima 15 poslanika u grčkom parlamentu odbila je predlog Kirijakosa Micotakisa za predsednika te zemlje.

Inače, prema pravilima za izbor grčkog predsednika koji se bira posredno u grčkom parlamentu, ukoliko u prva dva kruga glasanja ne budu obezbeđeni glasovi 200 poslanika, u trećem pokušaju prag se smanjuje na 180 glasova poslanika koji bi se izjasnili pozitivno.

(Tanjug)