U trendu

Grčki političari u centru farmaceutskog skandala

Grčki parlament je danas objavio imena dva bivša premijera i osam bivših ministara, uključujući guvernera Centralne banke Janisa Sturnarasa i evropskog komesara za migracije Dimitrisa Avramopulosa, kao umešanih u veliki farmaceutski skandal, javila je agencija AP.

Parlament je objavio rezultate grčke pravosudne istrage podmićivanja i zloupotrebe položaja.

Švajcarski farmaceutski gigant „Novartis“ je po toj istrazi od 2006. do 2015. godine podmićivao grčke zvaničnike da bi u državnim bolnicama povećali broj recepata za njegove lekove i njihove cene u prodaji.

Istraga se vodi i protiv direktora ogranka „Novartisa“ u Grčkoj, kome je zabranjeno da napusti tu zemlju.

„Ovo je veliki skandal koji je zaprepastio grčko društvo“, rekao je portparol grčke vlade Dimitris Tzanakopulos.

Po grčkom zakonu, pre podizanja optužnica protiv političara, poslanici ih razmatraju i na osnovu toga glasaju o ukidanju njihovog imuniteta.

Na listi osumnjičenih su šef privremene, prelazne vlade 2012. Panajotis Pikramenos, Andonis Samaras – premijer 2012-2015. godine, pet bivših ministara zdravstva, medju kojima i aktuelni evropski komesar Avramopulos. Janis Sturnaras, koji je takodje osumnjičen, bio je ministar finansija pre preuzimanja dužnosti guvernera Centralne banke.

Oni su odbacili sve optužbe, navodi agencija AP, a konzervativac Samaras je najavio da će tužiti sadašnjeg levičarskog premijera Aleksisa Ciprasa jer smatra da je ovaj slučaj „bezočna, politički motivisana zavera, a istovremeno i najsmešnija do sada“.

Aprila prošle godine Skupština Grke je glasanjem otvorila istragu navodnih skandala u zdravstvu, a vladajuća levica je tvrdila da su ranije socijalističke i konzervativne vlade decenijama u zamenu za mito dopuštale medicinskim kompanijama, meju kojima je i „Novartis“, da naduvavaju cene opreme i lekova za državne bolnice.

Zbog toga su od 2o16. godine saslušane desetine ljudi, a slučaj je ponovo dospeo u žižu pažnje javnosti u vreme dočeka nove, 2017. godine, kada je jedan od direktroa „Novartisa“, pokušao samoubistvo, javila je agencija AFP.

Švajcarska farmaceutska kuća Novartis saopštila je da „saradjuje s grčkim vlastima“.

Ta firma je s 390 miliona dolara (314 miliona evra) kažnjena u SAD, takodje zbog podmićivanja radi povećanja prodaje svojih lekova, a marta 2017. je „Novartis“ platio 25 miliona dolara kao nagodbu da bi se zatvorio istovetan slučaj u Kini.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)